Vattentorget

Växjö, Sweden

The small uni­ver­sity town in the south of Sweden is embed­ded between a mul­ti­tude of waters includ­ing Lake Växjö.

The redesigned Vat­ten­tor­get is espe­cially intended to improve usage of this splen­did water­side loca­tion while at the same time form­ing a closed-off area con­nect­ing the water­front prom­e­nades around the lake. The goal was there­fore to develop the visual axis from the park to lake, making sure the open, paved area towards the town remained avail­able for ver­sa­tile use. To enable the char­ac­ter of this water­side loca­tion to remain clearly vis­i­ble at night time, the Syd­väst plan­ners also spec­i­fied reserved, zero glare light­ing that doesn’t impair the view.

As a tech­ni­cal basis for light­ing, the plan­ners opted for the Olivio because of its bal­anced shape and friendly, organic design – espe­cially impor­tant since the light pole occu­pies a soli­tary posi­tion. With its pro­jected pat­terns the light­ing is rem­i­nis­cent of sun­light cast through foliage. It also cre­ates a space with sojourn qual­ity during dark­ness that sets itself apart from the sur­round­ings and from the lake‘s sur­face.


landscape architect: Sydväst arkitektur och landskap, Malmo


lighting designer: ÅF Lighting


photographer: Werner Nystrand


Is Olivio the right luminaire for your project?

Get in touch
We look forward to realise extraordinary projects with you.

Select Region and Language

Just like other websites, we use cookies to improve and personalize your experience. We collect standard Internet log information and aggregated data to analyse our traffic. Our preference and marketing cookies allow us to adapt our content and ads to our audience interests.