Select region and language

Download
Download without personalisation

Dental clinic at Radboud University
Nijmegen

  • project Dental Clinic Nijmegen
  • client Radboud University
  • architect Inbo Amsterdam
  • lighting designer Deerns
  • electrical installation Deerns / Croes
  • photographer Jan De Vries
  • Representation Selux Benelux

Nij­me­gen – for­merly known in English as Nime­guen – is the oldest city in the Nether­lands, close to the lively old town of which is the green campus of the research-based Rad­boud Uni­ver­si­teit. This spraw­ling campus is a mix­ture of low and high buil­dings – one of which is home to the Faculty of Dentistry’s clinic. Star­ting in 2014, this buil­ding was refur­bis­hed and expanded with the focus on sustai­na­bi­lity and design – inclu­ding effi­cient, ele­gant ligh­ting by Selux manu­fac­tu­red with the same goal. In the atrium Olivio system lumi­nai­res pro­vide flexi­ble and effi­cient light.

Besi­des a modern façade, the dental faci­lity has also bene­fi­ted from a new, cen­trally-loca­ted atrium. Due to its low height, the modern buil­ding also draws its natu­ral, park-like sur­roun­dings deep into its inte­rior. The view of the out­side is also unob­struc­ted above head height, with the glass cei­ling ena­bling plenty of natu­ral day­light to flood into its inte­rior to com­ple­ment the sophis­ti­ca­ted arti­fi­cial ligh­ting. Plan­ners at the engi­nee­ring firm Deerns opted for the Olivio system lumi­naire – desig­ned by the lands­cape archi­tects at West 8.

With its floral look, Olivio brings nature into the atrium. Like flo­wer­buds sprou­ting from a branch, the deli­cate lum­ni­naire heads har­mo­nise with the sur­roun­ding lands­cape – ena­bling the pres­ti­gious atrium to flower’ in a new light. The 5.5 metre high tape­red pole with slo­ping arm mat­ches the Y-shaped sup­por­ting con­struc­tion of the glass cei­ling while the Olivio lumi­nai­res, which were ori­gi­nally desig­ned for exte­rior ligh­ting, sup­port the inte­rior with its lar­gely open design.

The six pole-top lumi­nai­res manage to stand out in the light-flooded hall, while simul­ta­neously blen­ding seam­les­sly into the sur­roun­dings. The warm 3000 K lumi­nous colour also cre­a­tes a pleasant sojourn qua­lity. In the adja­cent areas, Olivio surface-moun­ted lumi­nai­res on the expo­sed con­crete cei­lings pro­vide a gentle tran­si­tion with the neigh­bou­ring rooms.

Close col­la­bo­ra­tion bet­ween dental spe­ci­a­lists, archi­tects and engi­neers has led to a sustai­na­ble refur­bish­ment of this clinic, but also in enhan­ced com­fort, an orga­nic design and effi­cient ligh­ting tech­no­logy.

  • The organic design of Olivio and its functional versatility due to the modular design of this luminaire family is inspired by role models from nature. As a result Olivio forms the basis for light concepts in urban living areas where the focus is on the well-being of people. Olivio luminaire heads are available in the sizes Grande, Medio and Piccolo and can be combined with various arms and pole types from the three design lines Sistema, Floracion and Candelabra. Yet it is not just the design that can be adapted individually according to the situation – various optics and light colours from 2,700 to 4,000 Kelvin also cater for challenging lighting tasks efficiently and without glare: from illumination of paths and squares, floodlighting of façades and accent lighting of buildings. The new Olivio Cap also reduces light scatter and for special requirements, with its camera and loudspeaker modules, Olivio can be integrated into smart application scene. The special wooden-pole aesthetic emphasizes the Olivio's high quality, organic luminaire design. Combined with luminaire heads in a harmonoius colour tone such as bronze, this results in a timelessly comforting spatial ambience.

You are on Selux Netherlands