giovedì 29 giugno 2017

Quadratic lighting: The Goblin Room at the Villa Reitzenstein in Stuttgart is lit by the Selux Kju Square

The Villa Rei­tzen­stein is to Baden-Würt­tem­ber­gers what the White House is to US citi­zens. Ini­tially, star­ting in the 1920s, the villa served as the resi­dence for the Pre­si­dent of the State of Wür­tem­berg and, since 1952 and the foun­da­tion of a new state, it has been home to the Prime Mini­ster of Baden-Würt­tem­berg in Germany’s south-west.

This triple-winged, pre­sti­gious, neo-baro­que buil­ding is more of a small palace than a villa, having been built bet­ween 1910 and 1913 as the resi­dence of Baron Helene von Rei­tzen­stein based on drafts by the archi­tects Hugo Schlös­ser and Johann Wei­re­ther. Over the course of time, anne­xes were then added to the villa to enable the prime mini­ster to be accom­mo­da­ted in the direct vici­nity of his wor­k­place. Bet­ween 2013 and 2015 this histo­ric buil­ding under­went exten­sive recon­struc­tion at the cost of the state and its tech­no­logy was upgra­ded. The Mini­stry of State exten­sion, which was found to be con­ta­mi­na­ted with asbe­stos, was then repla­ced by a new buil­ding by the Berlin archi­tec­tu­ral bureau Sting archi­tects – accu­ra­tely to sche­du­led costs and dead­li­nes as both plan­ner and con­struc­tor are keen to empha­sise.

Where history was made

One room in par­ti­cu­lar in this histo­ri­cal villa is of par­ti­cu­lar inte­rest for Selux pur­po­ses – The Goblin Room. It was here, at the end of the Second World War, that the US Gene­ral Lucius D. Clay met with the pro­vin­cial govern­ment to lay the foun­da­tions for the rebuil­ding of modern Ger­many. Yet this is not the only reason for our inte­rest in the room. For, as the Head of the State Chan­cel­lery Klaus-Peter Mura­w­ski recen­tly com­men­ted in the press, this is also the room which has bene­fi­ted most from the refur­bish­ment. And one key aspect of this gain is the room’s new LED lighting system, which is pre­ci­sely har­mo­ni­zed with the needs of listed buil­dings, com­bi­ning as it does aspects of aesthe­tics, power and func­tio­na­lity super­bly.

Reader-friendly light

In refur­bi­shing the villa the goal, to quote Klaus-Peter Mura­w­ski again, was to com­pen­sate the 1970‘s trend for moder­ni­sa­tion”. Accor­din­gly the lighting plan­ners from the Berlin bureau Licht­vi­sion remo­ved an ungainly pen­dant light struc­ture for direct and indi­rect room lighting that used out­da­ted, con­ven­tio­nal light sour­ces and had pre­viou­sly domi­na­ted this con­fe­rence room. Qua­dra­tic Kju LED lumi­nai­res by Selux were then instal­led in the indi­vi­dual com­part­ments of the care­fully resto­red cas­sette cei­ling made from cream-colou­red var­ni­shed wood via a spe­cial suspen­sion.

As well as its highly-effi­cient LED lighting tech­no­logy, a fur­ther par­ti­cu­lar fea­ture of this lumi­naire is its flat, pre­ci­sely shaped lumi­naire body made from trans­pa­rent PMMA. The double wall design with addi­tio­nal, opal optics on the inside gene­ra­tes an attrac­tive look and feel, ena­bling par­ti­cu­larly uni­form dif­fu­sion of LED light in the warm light colour 3000 Kelvin. This crea­tes soft lighting within the room, which is per­cei­ved by users as par­ti­cu­larly reader-friendly.

Bespoke, syste­ma­tic design

The Goblin Room was reo­pe­ned in autumn 2015 and one look inside cannot fail to impress – the new lumi­nai­res blend discre­tely into the back­ground, their shape com­ple­men­ting the archi­tec­ture of this histo­ri­cal buil­ding super­bly, their light sup­por­ting the room effect and its pur­pose as a con­fe­rence room. Yet at the same time, the lumi­naire con­fi­den­tly main­tains the requi­red distance from the buil­ding sub­stance to lend it the air of an inde­pen­dent, con­tem­po­rary inte­rior design ele­ment. The Kju pro­gram by Selux has been skil­fully used by plan­ners here to create a vir­tually bespoke solu­tion from the nume­rous system com­po­nents with their various light distri­bu­tions and assem­bly options. The Selux high pro­duct qua­lity with its highly dura­ble com­po­nents and pre­mium qua­lity mate­rials in addi­tion ensu­res refur­bish­ments of this type are both plea­sing to the eye while at the same time crea­ting the effect of sustai­na­bi­lity in the long term.

June 2017
http://​www​.selux​.com

You are on Selux Italy