martedì 23 aprile 2013

Light for communication and creativity

The Stan Hema agency, which was foun­ded in 2008, has gained a repu­ta­tion as an expert in brand stra­tegy, brand design and brand com­mu­ni­ca­tion. Last year this hive of mar­ke­ting crea­ti­vity moved to new pre­mi­ses. Its new office floor in Berlin-Kreuz­berg covers almost 440 m² and is lit using the M36 LED light system by Selux.

Feel-good factor in the life­style wor­k­place

Day-to-day work in a mar­ke­ting agency is cha­rac­te­ri­sed by the search for ideas, the design work itself and com­mu­ni­ca­tion. Con­cen­tra­tion is essen­tial for all these but equally so a lively envi­ron­ment that encou­ra­ges crea­ti­vity. Good visi­bi­lity con­di­tions are an asset too, as is an atmo­sphere that pro­mo­tes well-being in the truest sense of the word. Light tai­lo­red to the needs of the people and the space is an essen­tial pre­re­qui­site here.

The M36 ena­bles pre­ci­sely this fine tuning of lighting to its users and the room archi­tec­ture. The LED linear system, which has a width of just 36 mm, can be con­fi­gu­red like a modu­lar con­struc­tion kit. Using just a few basic pro­fi­les, high-effi­ciency LED boards in the light colours 3000 K or 4000 K and spe­cially deve­lo­ped optics, it is capa­ble of cove­ring a par­ti­cu­larly wide range of appli­ca­tion areas.

Light and archi­tec­ture in har­mony

At Stan Hema, the M36 was instal­led in the form of con­ti­nuous light lines in accor­dance with the room geo­me­try. The mini­ma­list design lan­guage of the M36 ena­bles it to be inte­gra­ted effor­tles­sly into the room while, at the same time, the LED light lines define the fabric of the rooms. In the agency‘s cen­tral wor­king area, the seam­less light pro­fi­les appear to hover vir­tually freely, suspen­ded across a length of nearly 18 meters.

A sepa­ra­tely swit­cha­ble direct /​indirect com­po­nent and micro­prism dif­fu­sers enable com­pliance with high office requi­re­ments for anti-glare and for uni­form illu­mi­na­tion of room areas. The indi­rect com­po­nent ena­bles users to expe­rience the room‘s peri­phe­ral areas and effec­ti­vely pro­mo­tes an aware­ness of the room in its enti­rety.

Har­mo­nious inte­rac­tion

The lumi­naire retra­ces the layout of the rooms with impres­sive sub­tlety while at the same time demar­ca­ting the indi­vi­dual volu­mes of the func­tio­nal areas. The indi­rect light makes the room brighter or darker without impai­ring the inci­den­tal day­light at all. And finally inte­rac­tion bet­ween all these light com­po­nents crea­tes what are for us ideal visi­bi­lity con­di­tions, regard­less of whe­ther we are wor­king at a digi­tal screen or just using pen and paper,“ explains Andreas Weber, Partner/​Design at Stan Hema. In con­trast to our old offi­ces, the light in our new office space is a distinct bene­fit.“

The Berlin archi­tect Thomas Bendel was respon­si­ble for fun­da­men­tally refur­bi­shing the office space, which is housed in a histo­ric buil­ding used by Para­mount Film AG in the 1920s. In close con­sul­ta­tion with his custo­mer, he has suc­cee­ded in crea­ting a spa­cious ambience that is full of cha­rac­ter. Despite rede­si­gning the floor, wall and cei­ling areas, as well as chan­ging the room for­ma­tion, the ori­gi­nal style of the buil­ding – e.g. its stri­king, convex facade wall – has been pre­ser­ved. The indi­vi­dual­ly­made, built-in fur­ni­ture forms a single family due to its common, modern, redu­ced design lan­guage. And like the fur­ni­ture, the lighting solu­tion also­fol­lows the prin­ci­ple of object­ness within the space, the­reby beco­ming a sup­por­ting part of the design con­cept.

April 2013

www​.selux​.com
www​.tho​ma​sben​del​.com
www​.sta​n​hema​.com

You are on Selux Italy