Select region and language

Project report download
Project report download without personalisation (.pdf)

Lanova at Victoria Station in London
London, UK

  • project Victoria Station , London UK
  • client Land Securities & London Transport
  • architect Wilkinson Eyre; KPF; Benson + Forsyth; Lynch Architects
  • photographer Amphitype
  • Representation Selux UK

Located to the south of Buck­ing­ham Palace, Vic­to­ria Sta­tion is the second largest train sta­tion in London after Water­loo with around 1.5 mil­lion pas­sen­gers pass­ing through it each week. Right next to this is Vic­to­ria tube sta­tion, which since 2010 has been exten­sively mod­ernised, among other things with the new North­ern Ticket Hall below Bressenden Place. As part of this mod­erni­sa­tion, the area around the sta­tion has also been redesigned and enriched with the warm light of Selux Lanova light columns.

Vic­to­ria Sta­tion was built accord­ing to the plans of Robert Jacomb-Hood and opened in 1860. It acts an impor­tant trans­port hub, both for the many com­muters from Outer London and South East Eng­land and for vis­i­tors to England’s cap­i­tal city. In addi­tion it serves as the Cen­tral London ter­mi­nus for Gatwick Express and Gatwick South­ern trains from Gatwick Air­port. As a result, Vic­to­ria Sta­tion is a first port of call for many vis­i­tors to the cap­i­tal and is respon­si­ble for their first impres­sions of the megac­ity.

The public space of the sta­tion fore­court illu­mi­nated with ele­gant light from an iconic Lanova light column by Selux. On the one hand, the optics system incor­po­rates high-per­for­mance mirror optics for com­fort­able anti-glare for exte­rior appli­ca­tions, while on the other it pro­vides effi­cient and vir­tu­ally loss-free light guid­ance. The cylin­dri­cal shape of the lumi­naires and their black steel poles blend into the set­ting of the square per­fectly. The result is an open, clearly arranged space, which offers a high level of sojourn qual­ity for both com­muters and tourists.

  • With its illuminated diffuser, which shapes its immediate surroundings, the modern, technical design of the Lanova family stands out during the night time. Its cylindrical shape distinguishes these luminaires, which are available in pole-top, pendant or catenary versions. Optimised light technology makes for maximum visual comfort, and enables ultra-efficient lighting schemes that conform to international standards for a wide range of environments.

You are on Selux Italy