Project report download
Project report download without personalisation (.pdf)

Tapestry room at Villa Reitzenstein
Stuttgart, Germany

  • project Tapestry Room at the Villa Reitzenstein, Stuttgart
  • client Ministry of Baden-Württemberg, Germany
  • architect Sting Architekten, Berlin
  • lighting designer Lichtvision, Berlin
  • photographer Bernd Weißbrod

The Villa Reitzenstein is to Baden-Württembergers what the White House is to US citizens. Initially, starting in the 1920s, the villa served as the residence for the President of the State of Würtemberg and, since 1952 and the foundation of a new state, it has been home to the Prime Minister of Baden-Württemberg in Germany’s south-west. Between 2013 and 2015 this historic building underwent extensive reconstruction at the cost of the state and its technology was upgraded.

At the tapestry room, once the central setting of the foundations for the rebuilding of modern Germany, the lighting planners from the Berlin bureau Lichtvision removed an ungainly pendant light structure for direct and indirect room lighting that used outdated, conventional light sources and had previously dominated this conference room. Quadratic Kju LED luminaires by Selux were then installed in the individual compartments of the carefully restored cassette ceiling made from cream-coloured varnished wood via a special suspension.

As well as its highly-efficient LED lighting technology, a further particular feature of this luminaire is its flat, precisely shaped luminaire body made from transparent PMMA. The double wall design with additional, opal optics on the inside generates an attractive look and feel, enabling particularly uniform diffusion of LED light in the warm light colour 3000 Kelvin. This creates soft lighting within the room, which is perceived by users as particularly reader-friendly.

The tapestry room was reopened in autumn 2015 and one look inside cannot fail to impress – the new luminaires blend discretely into the background, their shape complementing the architecture of this historical building superbly, their light supporting the room effect and its purpose as a conference room. Yet at the same time, the luminaire confidently maintains the required distance from the building substance to lend it the air of an independent, contemporary interior design element. The Kju program by Selux has been skilfully used by planners here to create a virtually bespoke solution from the numerous system components with their various light distributions and assembly options. The Selux high product quality with its highly durable components and premium quality materials in addition ensures refurbishments of this type are both pleasing to the eye while at the same time creating the effect of sustainability in the long term.

  • Quadratic. Purist. Versatile – The Kju family combines crisp light with a subtle presence and graphical precision. Its minimal construction height of just 33 mm and lateral luminous volume make for the extraordinary application. Numerous mounting versions and two optical systems enable its light modules to cater for a broad range of requirements, providing an integrated lighting concept for all types of project.
You are on Selux Belgium