Project report download
Project report download without personalisation (.pdf)

Refectory at the Saxon Police Academy
Rothenburg

  • buyer Public Company for Real Estate and Construction Management for the State of Saxony, Bautzen branch.
  • architect h.e.i.z.Haus Architektur.Stadtplanung Becker.Strauch-Stoll.Lukannek.Schindler Partnerschaft mbB
  • electrical planning AIB Architekten- und Ingenieurgesellschaft mbH
  • photographer Till Schuster

At the Saxon Police Academy in Rothenburg, a new 250 m² building of refectory known as the “House in the Forest” has been incorporated into the available open spaces of the campus. The height differences of this reinforced steel construction make it highly distinctive and the interplay of the varying heights of the rooms can also be experienced on the interior, the ceilings inclined to create a varying sensation of airiness. The large window front looking out onto the surrounding forest also enables a feeling of well-being in the refectory at meal times.

The refined design of the Neo luminaires by Selux continue the theme of airiness of the interior architecture. The quadratic luminaires with aluminium housing and finely polished, positive-locking, real glass on all sides create a premium quality look and ensure uniform lighting for this dining area that seats 165 guests. Precision light guidance is generated by innovative prisms and integrated diffusors.

  • Utilisation of all visible light is the key to the Neo luminaire philosophy. The series combines the advantages of modularity, elegant design and operational efficiency. Its legacy is a functional and modernist appearance. Neo has been developed with a dedicated systematic approach to allow total freedom of design and flexibility of specification for suspended, ceiling-mounted or surface-mounted applications. The Neo range offers a single system of lighting design solutions for a wide range of tasks found on any project.
You are on Selux Belgium