Project report download
Project report download without personalisation (.pdf)

HVB Tower
Munich, Germany

  • project HVB Tower
  • client Bauer Elektroanlagen Süd, Buchbach
  • architect Henn Architekten, Munich
  • lighting designer Schmidt König Lichtplaner, Munich
  • photographer Hans-Georg Esch

The futuristic HVB Tower is one of the landmarks of the city of Munich and today houses the company headquarters of the HypoVereinsbank. 35 years after its completion this listed building has been elaborately upgraded with the focus on ecology and sustainability. For efficient linear lighting with green building standards, the versatile M36 LED lighting solution by Selux was used, creating puristic light lines and fulfilling all architectural requirements of this modern office complex.

With its futuristic façade, the 114 metre-high HVB Tower at the Arabellapark has formed part of the Munich skyline since 1981. This headquarters of the HypoVereinsbank, which was assigned the status of a listed building in 2006, has now been extensively modernised according to plans by Henn architects. Besides energy aspects, the office complex itself has also been spruced up so that this sustainable green building with its flexible office landscapes is now fully geared for the smart work age.

When it came to upgrading most of the lighting technology on the 140,000 m² gross floor space, Selux turned to M36 luminaire to realise the light planners’ LED lighting concept. An asymmetrical Light Modulation Optic (LMO) by Selux has been installed in the 36 mm narrow profile to enable particularly asymmetrical light distribution – despite the low distance between wall and luminaire. The linear light fixtures cast a pleasant uniform light throughout the corridors, with the light concept allowing both for LED lighting that is daylight-dependent but at the same time individually controllable. M36 light lines have been inserted into the underside of the stair stringers too, providing an optimal setting for the steps below, the indirect light also ensuring safe footing. The light line is continued in the sanitary areas too - above the mirrors, integrated M36 luminaires ensure homogeneous illumination. And the prestigious nature of the 24th floor – the executive floor of the bank – is emphasised by means of light too, with special LMO Wallwasher optics ensuring maximum lighting uniformity.

One architectural highlight is the newly designed foyer of the tower, a spectacular space having been created over two floors incorporating varying inclinations and folds. The contours of this architectural sculpture, which resembles a crystal at an acute angle, are impressively retraced by the Selux LED luminaire configuration. The M60x45 mm wide profiles allow maximum possible flexibility when it comes to placement of luminaires – entirely in line with the design and required lighting technology arrangement. The uninterrupted, shadow-free lines and precise lighting technology emphasise the striking geometry of the sculptured HVB foyer construction.

  • The M is a highly flexible family of luminaires combining a virtually universal range of applications with minimalist design. Thanks to the manifold assembly variants, profile widths and optics systems, this system of light channels can provide a custom lighting solution for even the most specialist requirements precisely to the millimetre, whether as single luminaires or a complex lighting structure.
You are on Selux Belgium