Project report download
Project report download without personalisation (.pdf)

Blackfriars Station
London, United Kingdom

  • project Blackfriars Station
  • client Network Rail, London
  • buyer Balfour Beatty, London
  • architect Jacobs Architecture, Winnersh
  • lighting designer Pinniger and Partners, Godstone
  • photographer James Newton

The new Blackfriars Station in London is considered an impressive masterpiece of civil engineering. Located on a bridge over the River Thames, its platforms stretch across the entire river and beyond. The station conversion was part of the renovation of the Thames line, which runs through London from Bedford to Brighton. The route has become increasingly frequented over the past few years as the number of commuters has grown constantly necessitating the deployment of trains with twelve rather than eight carriages. Extending the platforms with the rail service still ongoing constituted a real challenge.

The bridge has been extended by nine metres and in addition a new entrance has been created on the south side of the Thames and the northern entrance renovated. The lamellar roof of the glass bridge accommodates London's largest arrangement of solar panels. 90 x Selux M 200 luminaires, Survivor LEDs and LED special units are used for lighting.

  • This luminaire can be used wherever safe light is essential. For instance in local-distance and long-distance transport zones, stations and bus stops, waiting rooms, multi-storey carparks, public squares and subways, bridges or laboratories, sports grounds or correctional facilities. They are available as flush-mounted or surface-mounted luminaires with four different diffusers for all applications and high protection requirements IK09 or IK10 and IP65. Additional power supply or data cables can be installed on the media carriers, enabling inconspicuous routing of cables and tubes even across several levels.
  • Survivor provides customers with a premium quality vandal-proof and tamper-resistant fixture that is aesthetically suited to mounting conditions in in areas requiring high levels of protection such as railway platforms, pedestrian bridges, tunnels, bus stations, overpasses, parking garages, sports complexes and laboratories. A sleek and shallow fixture, its gentle curved form is especially suited for applications where an unobtrusive fixture is required, or to work within architectural lighting schemes. It is constructed of durable materials, cast aluminium end plates, with a highly impact-resistant prismatic or glass shielding, stainless steel captive fasteners and an extruded aluminium housing for ease of maintenance, suitable for both vertical and horizontal applications, surface mounted or suspended. Survivor is available in various lengths, with media trunking and can be operated with a choice of LED or fluorescent lamps. The luminaire is fully gasketed for IP 67 water resistance, and dust and insect ingress control.
You are on Selux Belgium