Project report download
Project report download without personalisation (.pdf)

Main Station Forecourt
Brandenburg an der Havel, Germany

  • buyer Town of Brandenburg an der Havel
  • architect Hahn von Hantelmann, Hamburg
  • lighting designer Schlotfeldt Licht, Hamburg; Torsten Rullmann
  • photographer Claus Boeckh

The old station in Brandenburg an der Havel has been renovated in order to strengthen its link to the city centre again as in former times. In line with the fabric of the city, which dates back to the Wilhelmian period in Germany, a clearly defined forecourt has been created with attractive green areas and lighting.

This approach of rendering light and luminaires as spatially defining elements has been consistently developed for the station forecourt and room axes. For this premium quality, pole-top luminaires with a diffuse lighting cylinder were installed.

The 7.5m high Lanova luminaires flank the area of the square; they are placed in relation to the station's façade and the rows of trees at the side in order to visually mark out the boundaries of the square. With their uniform light, the subtle luminaires provide a heightened feeling of safety, transforming the station forecourt into an attractive location with a high degree of sojourn quality. In the area where the health centre and multi-generation house are located, they are 4.5m tall and create a visual link to the city centre, to which they point they way. Over and above this, the premium-quality lighting technology by Selux ensures optimal lighting of other traffic areas such as parking spaces for bicycles and cars. Energy-efficient LED lighting technology, variable light optics with a high level of anti-glare protection and modern control units ensure economic operation with a high level of lighting comfort. The modernisation of the station and redesign of its lighting have updated the experience for travellers entering the city of Brandenburg an der Havel.

  • With its illuminated diffuser, which shapes its immediate surroundings, the modern, technical design of the Lanova family stands out during the night time. Its cylindrical shape distinguishes these luminaires, which are available in pole-top, pendant or catenary versions. Optimised light technology makes for maximum visual comfort, and enables ultra-efficient lighting schemes that conform to international standards for a wide range of environments.
You are on Selux Belgium