Tuesday 23 April 2013

Light for communication and creativity

The Stan Hema agency, which was founded in 2008, has gained a rep­u­ta­tion as an expert in brand strat­egy, brand design and brand com­mu­ni­ca­tion. Last year this hive of mar­ket­ing cre­ativ­ity moved to new premises. Its new office floor in Berlin-Kreuzberg covers almost 440 m² and is lit using the M36 LED light system by Selux.

Feel-good factor in the lifestyle work­place

Day-to-day work in a mar­ket­ing agency is char­ac­terised by the search for ideas, the design work itself and com­mu­ni­ca­tion. Con­cen­tra­tion is essen­tial for all these but equally so a lively envi­ron­ment that encour­ages cre­ativ­ity. Good vis­i­bil­ity con­di­tions are an asset too, as is an atmos­phere that pro­motes well-being in the truest sense of the word. Light tai­lored to the needs of the people and the space is an essen­tial pre­req­ui­site here.

The M36 enables pre­cisely this fine tuning of light­ing to its users and the room archi­tec­ture. The LED linear system, which has a width of just 36 mm, can be con­fig­ured like a mod­u­lar con­struc­tion kit. Using just a few basic pro­files, high-effi­ciency LED boards in the light colours 3000 K or 4000 K and spe­cially devel­oped optics, it is capa­ble of cov­er­ing a par­tic­u­larly wide range of appli­ca­tion areas.

Light and archi­tec­ture in har­mony

At Stan Hema, the M36 was installed in the form of con­tin­u­ous light lines in accor­dance with the room geom­e­try. The min­i­mal­ist design lan­guage of the M36 enables it to be inte­grated effort­lessly into the room while, at the same time, the LED light lines define the fabric of the rooms. In the agency‘s cen­tral work­ing area, the seam­less light pro­files appear to hover vir­tu­ally freely, sus­pended across a length of nearly 18 meters.

A sep­a­rately switch­able direct /​indirect com­po­nent and micro­prism dif­fusers enable com­pli­ance with high office require­ments for anti-glare and for uni­form illu­mi­na­tion of room areas. The indi­rect com­po­nent enables users to expe­ri­ence the room‘s periph­eral areas and effec­tively pro­motes an aware­ness of the room in its entirety.

Har­mo­nious inter­ac­tion

The lumi­naire retraces the layout of the rooms with impres­sive sub­tlety while at the same time demar­cat­ing the indi­vid­ual vol­umes of the func­tional areas. The indi­rect light makes the room brighter or darker with­out impair­ing the inci­den­tal day­light at all. And finally inter­ac­tion between all these light com­po­nents cre­ates what are for us ideal vis­i­bil­ity con­di­tions, regard­less of whether we are work­ing at a dig­i­tal screen or just using pen and paper,“ explains Andreas Weber, Partner/​Design at Stan Hema. In con­trast to our old offices, the light in our new office space is a dis­tinct ben­e­fit.“

The Berlin archi­tect Thomas Bendel was respon­si­ble for fun­da­men­tally refur­bish­ing the office space, which is housed in a his­toric build­ing used by Para­mount Film AG in the 1920s. In close con­sul­ta­tion with his cus­tomer, he has suc­ceeded in cre­at­ing a spa­cious ambi­ence that is full of char­ac­ter. Despite redesign­ing the floor, wall and ceil­ing areas, as well as chang­ing the room for­ma­tion, the orig­i­nal style of the build­ing – e.g. its strik­ing, convex facade wall – has been pre­served. The indi­vid­u­al­ly­made, built-in fur­ni­ture forms a single family due to its common, modern, reduced design lan­guage. And like the fur­ni­ture, the light­ing solu­tion also­fol­lows the prin­ci­ple of object­ness within the space, thereby becom­ing a sup­port­ing part of the design con­cept.

April 2013

www​.selux​.com
www​.thomas​ben​del​.com
www​.stan​hema​.com

You are on Selux Belgium