Select region and language

Project report download
Project report download without personalisation (.pdf)

Dental clinic at Radboud University
Nijmegen

  • project Dental Clinic Nijmegen
  • client Radboud University
  • architect Inbo Amsterdam
  • lighting designer Deerns
  • electrical installation Deerns / Croes
  • photographer Jan De Vries
  • Representation Selux Benelux

Nijmegen – for­merly known in Eng­lish as Nimeguen – is the oldest city in the Nether­lands, close to the lively old town of which is the green campus of the research-based Rad­boud Uni­ver­siteit. This sprawl­ing campus is a mix­ture of low and high build­ings – one of which is home to the Fac­ulty of Dentistry’s clinic. Start­ing in 2014, this build­ing was refur­bished and expanded with the focus on sus­tain­abil­ity and design – includ­ing effi­cient, ele­gant light­ing by Selux man­u­fac­tured with the same goal. In the atrium Olivio system lumi­naires pro­vide flex­i­ble and effi­cient light.

Besides a modern façade, the dental facil­ity has also ben­e­fited from a new, cen­trally-located atrium. Due to its low height, the modern build­ing also draws its nat­ural, park-like sur­round­ings deep into its inte­rior. The view of the out­side is also unob­structed above head height, with the glass ceil­ing enabling plenty of nat­ural day­light to flood into its inte­rior to com­ple­ment the sophis­ti­cated arti­fi­cial light­ing. Plan­ners at the engi­neer­ing firm Deerns opted for the Olivio system lumi­naire – designed by the land­scape archi­tects at West 8.

With its floral look, Olivio brings nature into the atrium. Like flower­buds sprout­ing from a branch, the del­i­cate lumn­i­naire heads har­monise with the sur­round­ing land­scape – enabling the pres­ti­gious atrium to flower’ in a new light. The 5.5 metre high tapered pole with slop­ing arm matches the Y-shaped sup­port­ing con­struc­tion of the glass ceil­ing while the Olivio lumi­naires, which were orig­i­nally designed for exte­rior light­ing, sup­port the inte­rior with its largely open design.

The six pole-top lumi­naires manage to stand out in the light-flooded hall, while simul­ta­ne­ously blend­ing seam­lessly into the sur­round­ings. The warm 3000 K lumi­nous colour also cre­ates a pleas­ant sojourn qual­ity. In the adja­cent areas, Olivio sur­face-mounted lumi­naires on the exposed con­crete ceil­ings pro­vide a gentle tran­si­tion with the neigh­bour­ing rooms.

Close col­lab­o­ra­tion between dental spe­cial­ists, archi­tects and engi­neers has led to a sus­tain­able refur­bish­ment of this clinic, but also in enhanced com­fort, an organic design and effi­cient light­ing tech­nol­ogy.

  • The organic design of Olivio and its functional versatility due to the modular design of this luminaire family is inspired by role models from nature. As a result Olivio forms the basis for light concepts in urban living areas where the focus is on the well-being of people. Olivio luminaire heads are available in the sizes Grande, Medio and Piccolo and can be combined with various arms and pole types from the three design lines Sistema, Floracion and Candelabra. Yet it is not just the design that can be adapted individually according to the situation – various optics and light colours from 2,700 to 4,000 Kelvin also cater for challenging lighting tasks efficiently and without glare: from illumination of paths and squares, floodlighting of façades and accent lighting of buildings. The new Olivio Cap also reduces light scatter and for special requirements, with its camera and loudspeaker modules, Olivio can be integrated into smart application scene. The special wooden-pole aesthetic emphasizes the Olivio's high quality, organic luminaire design. Combined with luminaire heads in a harmonoius colour tone such as bronze, this results in a timelessly comforting spatial ambience.

You are on Selux Austria